Terveys ja turvallisuus retkeillessä

Retkeilyn on tarkoitus olla hauskaa. Et halua miettiä turvallisuusriskejä samalla, kun pystytät telttaa tai sytytät nuotiota. Totuus on, että ulkona olemiseen voi liittyä erilaisia vaaroja ja riskejä. Kun telttailet lasten kanssa, sinun on oltava tavallistakin valmiimpi kaikkeen.

Me kaikki tiedämme, että lapset pitävät kiipeilemisestä esimerkiksi kivilohkareiden päälle. Tässä kuitenkin piilee tapaturman vaara. Lisäksi kiinnostavan näköisten esineiden koskettaminen on heistä jännittävää. Tällöin on muistettava varautua mahdollisten hyönteisten ja myrkyllisten kasvien varalta.

Tapaturma ja onnettomuus voi osua myös aikuisen kohdalle. Muistathan siis varautua ainakin seuraaviin: hyönteisten puremat, haavat, lämpöhalvaus tai hypotermia, murtuneet luut, palovammat ja ruokamyrkytykset.

Retkellä voi tarvita monenlaisia ensiapuvälineitä

Varmista, että lääkintäpakkauksessa on oikeat voiteet ja desinfiointiaineet haavojen ja naarmujen puhdistamiseksi. Joillakin ihmisillä voi olla myös taipumus vakavampaan allergiseen reaktioon tiettyjä kasveja, hyönteisiä tai matelijoita kohdatessaan.

Jokamiehen ensiapu ja soitto hätänumeroon yleensä riittävät. Saatat kuitenkin tarvita rankalautaa. Potilas on asetettava rankalaudalle, jos hän kärsii selkä- tai niskavammasta ja hänellä on jokin seuraavista: kovaa kipua selkärangan alueella, tunnottomuutta ja/tai pistelyä sormissa, varpaissa, käsivarsissa tai jaloissa tai menetys tai heikentynyt kyky liikuttaa sormiaan, varpaitaan, käsiään tai jalkojaan.

Raskaan painon, kuten lohkareen, pudotessa päälle rankalauta voi pienentää jopa halvaantumisen riskiä. Se on paareja kevyempi ja näppärämpi vaihtoehto, ja sopii oivallisesti myös vesipelastukseen kehnoissa sää- ja maasto-olosuhteissa. Jos harkitset retkeilyä erityisesti vaativissa olosuhteissa, voi olla hyvä idea tilata rankalauta netistä.