Riemukkaita pelejä kesälomalaisille

summer gamesKesä on loistavaa aikaa kokoontua ja järjestää hauskoja hetkiä yhdessä. Pelaaminen on mukavaa ajanvietettä kaikenikäisille. Pelit eivät kuulu ainoastaan lapsille, vaan erilaisia versioita on tarjolla myös aikuisille. Pelaaminen on lapsille kehittävää ja aikuisille rentouttavaa. Pelien ja leikkien kautta lapsi oppii uusia asioita ympäristöstä ja aikuisilla taas on mahdollisuus heittäytyä lapsenmielisiksi ja irtautua arkisista raameista.Leikkiminen ja pelaaminen kuuluvat olennaisesti kulttuuriin eikä niiden osuutta kehitykseemme tule väheksyä. Nykyisin lelukaupat ovat pullollaan leluja ja pelejä, joten aktiviteettitarjonnasta ei pitäisi olla pulaa. Usein pienen lapsen mielenkiinto keskittyy kuitenkin yksinkertaiseen tavaraan, kuten kattilan kannella leikkimiseen, kun kalliit ja monimutkaiset lelut saattavat unohtua nurkkaan. Aiemmin lasten leikkimisestä iso osa kului leikkivälineiden rakentamiseen ja niiden hankkimiseen. Keppejä, käpyjä ja kiviä metsästä tai käytettyjä jogurttipurkkeja ja narunpätkiä keräiltiin kodin varastoista. Kehittävien lelujen idea oli valmistaa lelut ja pelit itse, mutta nykyisin kehittäville leluille on kaupoissa oma osastonsa.Lasten tavoin myös aikuiset nauttivat spontaaneista ja luovista leikeistä, jotka usein vaativat vain heittäytymistä tilanteeseen. Nauraminen maha kippurassa, aivotyöskentely ja yhdessä tekemisen meininki on mitä hauskinta toimintaa hyvällä porukalla. Lapsille leikki on työtä kun taas aikuisille se voi olla stressin karkottamista, sosiaalisten suhteiden luomista ja vapaata luovuuden pirskahtelua.winnerHauskoja leikki-ideoita kesän tapaamisiin ovat muun muassa:

Kesäolympialaiset

Nämä voi järjestää mökillä tai pihamaalla. Kesäolympialaiset sopivat kaikenikäisille ja isossa porukassa voidaan jakaa porukka lasten ja aikuisten kesken eri joukkueisiin. Olympialaislajeihin on helppo löytää tarvikkeita kotoa, joten niihin ei tarvitse panostaa paljon rahallisesti. Lajien tarkoitus on pitää hauskaa eikä näissä kisoissa suoriteta hampaat irvessä. Lajeina voivat olla esimerkiksi seuraavat hassut jutut:

  • Pussihyppy
  • Kananmunankuljetus lusikalla
  • Pallonheitto
  • Juoksukilpailu yhdellä jalalla hyppien
  • Köydenveto

Tarvikkeita kaikkiin lajeihin, kuten pusseja, lusikoita, kanamunia, pallo ja köysi, löytyy useimmiten kotoa. Tyyli on vapaa ja aika kuluu kuin siivillä. Olympialaisten tuoksinassa saa taatusti nauraa, sillä monikaan laji ei luonnistu ihan helposti – tipahtelevat kanamunat ja pussihyppy kokeilut päättyvät usein remakkaan naurukonserttiin. Kesäolympialaisissa on hyvä muistuttaa kilpailijoille, että kyseessä on leikkimielinen hauskanpito, jossa voitto ei ole tärkein. Tärkeintä on yhdessä oleminen ja tekeminen. Palkintoina voivat olla hauskat paperista valmistetut mitalit, maistuvat herkut tai itse tehdyt pokaalit.

Pokeriturnaus kavereiden kesken

poker-2Hyvät puhelimet ja nettiyhteydet ovat tuoneet pelaamiseen uusia ulottuvuuksia. Puhelimia kannattaa hyödyntää osana pelejä, sillä niiden avulla on helppo luoda tunnelmaa. Pokeripeli sopii hienosti esimerkiksi mökkireissun tai telttaretken lisäohjelmistoksi. Todellista pokeriturnauksen tunnelmaa saa luotua puhelimeen ladattavalla Pokerstarsin kello-sovelluksella. Kello-ohjelmassa on hyvä työkalupakki, johon voi luoda pelaajatiimille oman joukkueen kelloineen ja sisäänostotoimintoineen. Mökin pirttipöytä tai ilta teltassa muuttuu helposti mukavaksi pokerinturnaukseksi.

Kuvakilpailu joukkueittain

Lähes jokaisella on nykyisin älypuhelin, jossa on kohtalainen tai hyvä kamera. Puhelin kulkee mukana joka paikkaan, joten yhteisiin iltamiin voidaan järjestää kuvakilpailu. Pelin järjestäjä jakaa ryhmän muutaman hengen joukkueisiin ja antaa jokaiselle itse laatimansa listan kuvauskohteista.Kuvauskohteet voivat olla esimerkiksi seuraavanlaisia: naapurin eläin, tervehdi vastaantulijaa, vihreä auto, heitä kuperkeikka julkisella paikalla jne. Lista kannattaa laatia hieman erilaisiksi kaikille, jotta vältytään ruuhkilta samoilla kuvauspaikoilla. Listan ensimmäisenä suorittanut ja kuvat kameraan napannut ryhmä julistetaan voittajaksi. Hauskin osuus on kuitenkin vielä edessä pain. Kun kaikki ovat palauttaneet kuvansa, voidaan niitä katsella yhdessä tai järjestää kaikkien kuvista vaikkapa diaesitys.mobile photo

Pelejä aikuiseen makuun

Aikuisten kesken leikitään hieman eri tyylillä kuin lasten. Leikkien tyyli riippuu porukan keskinäisistä suhteista ja koosta. Pienellä ja tutulla porukalla voidaan tehdä enemmin tunnustuksia ja, kun luottamus on vahva, ei pelaajia pelota heittäytyä mukaan menoon. Isommalla porukalla voidaan keskittyä hauskoihin peleihin, joiden tarkoitus on tutustua paremmin toisiin ja monesti ne toimivatkin tutustumista helpottavina siltoina. Aikuisille sopivia leikkejä ovat esimerkiksi pullonpyöritys, jossa voidaan tehdä tunnustuksia tai suorittaa toiminnallisia tehtäviä. Muita hyviä ideoita illanistujaisiin ovat esimerkiksi ennustukset, pantomiimiesitykset, sanaselitykset ja pöytäpelit.

Lastenkutsut

Lasten synttäreille tai kutsuille kannattaa varata hieman ohjelmaa. Leikkejä ei tarvitse olla kuitenkaan paljon, sillä lapsilla on luonnollinen tyyli keksiä puuhaa itsekin. Vettä kengässä, onginta ja lankakerä ovat hauskoja leikkejä, joiden järjestäminen on helppoa. Lapset nauttivat leikkimisestä ja kutsut ilman ohjelmaa saattavat päätyä melko kaoottiseksi tapahtumaksi. Ohjelma kannattaa suunnitella lasten määrän ja iän mukaan.