Juhannuslounas


Perinteisesti suomalaiset suuntaavat juhannuksen viettoon maalle ja mökille. Oli kesämökki sitten vuokrattu, oma, perheen tai ystävien, kuuluu tietenkin hyvä ruoka osana juhlapäivään.

Useimmiten matka juhannuksen viettoon kulkee ruokakaupan kautta ja ruokakassit tietenkin pursuavat syötävää kokonaisen armeijan tarpeisiin. Yleisimmin kesälomakausi alkaa juuri juhannuksena ja suomalainen nautiskelee mielessään jo edellisellä viikolla mitä kaikkia kesäherkkuja juhannuksen ruokalistalle laitetaan. Uudet perunat ja sillit ovat monen perinteistä kesä- ja juhannusruokaa. Usein mökki sijaitsee järven tai veden äärellä, joten erilaiset kotimaiset kalat päätyvät lounaspöydän antimiksi – jos kalaonni vain juhannuksen viettäjiä suosii.

Monet matkaavat juhannuksen viettoon jo edellisenä päivänä tai ainakin viineistään aattopäivän aamuna ja lounas aloittaa hienosti yhdessä perheen tai ystävien kanssa juhlapäivän vieton. Erilaiset raikkaat salaatit ja hedelmäisen kuplivat juomat tuovat keveyttä monien eri grillissä valmistettavien herkkujen rinnalle. Täytetyt herkkusienet, maissit, erilaiset makkarat, kalat ja lihat kypsyvät rintarinnan parilalla kun suomalainen nauttii keskikesän juhlasta ja useimmiten kesäloman ensimmäisestä viikonlopusta.

Jokaisella perheellä on omat juhannustraditiot ja ne sekoittuvat iloisesti keskenään eri ruokakuntien istuessa juhannuslounaalle. Lapsille tietenkin maistuu jäätelö, satoi tai paistoi, ja monen lapsen ja myös lapsenmielisen klassikko on grillissä paistettu grillitassu. Saunan lämmittäminen aloitetaan viimeistään jo lounaan aikaan, jotta yöttömän yön saunomisen ja mahdollisen järvessä tai paljussa pulikoinnin voi aloittaa jo iltapäivällä ja jatkaa pitkälle iltaan.