Erilainen juhannus

3302391-prastkragar

Juhannus on suomalaisen kulttuurin kiistaton suosikkijuhla. Keskikesän juhla avaa monien töissä käyvien lomakauden ja se onkin siitä syystä oivallinen kesälomakauden aloitusjuhla. Juhannus on myös keskikesän, valon ja yöttömän yön juhla. Perinteisesti tätä sadon ja hedelmällisyydekin kunniaksi järjestettyä juhlaa on vietetty Suomessa kesäkuun 20. Ja 26. päivien väliin osuvana lauantaina. Juhannuksen viettoon liitetään tiettyjä aktiviteetteja, kuten mökkeily luonnon helmassa, ulkona oleilu, ajanvietto perheen ja ystävien kesken sekä kesäisen ruoan nauttiminen. Perinteiseen juhannukseen on myös liittynyt juhannuskokon polttaminen, juhannustaikojen teko sekä juhannuskoivujen tai juhannussalon pystytys.

Vaihtoehtoinen kaupunkijuhannus ulkomailla

Perinteistä ei kuitenkaan tarvitse aina välittää ja perinteiselle juhannuksenvietolle löytyykin myös vaihtoehtoja. Kaikki eivät välitä luonnossa oleilusta, purevista paarmoista ja hyttysistä tai ulkohuussiin nostalgiasta. Urbaanin ihmisen juhannusperinteeseen saattaa kuulua jotain aivan päinvastaista, kuten juhannusillallinen ravintolassa tai äkkilähtö lämpöön. Viime vuosien juhannussäät eivät ole liiemmin mökkiläisiä hemmotelleet, joten kaupunkijuhannus voi olla huomattomasti vaivattomampi ratkaisu. Ihmiset harvemmin matkustavat juhannuksena, joten matkojen hinnat ovat usein hieman halvempia. Juhannuksen kaupunkiloma ulkomailla saattaa siis olla oivallinen ratkaisu niille, jotka tahtovat juhlistaa keskikesää lämpimämmissä ja eksoottisemmissa tunnelmissa mökkeilyn sijaan. Kaupunkilomia löytyy myös hyvin läheltä. Esimerkiksi Berliini on hauska ja hieman erilainen vaihtoehto perinteiselle juhannuksenvietolle.

Juhannus kotikaupungissa

Kotimaassa kaupunkijuhannusta viettäväkin voi keksiä itselleen ja ystävilleen hauskaa juhannusohjelmaa. Kotikaupungista voi löytyä esimerkiksi joitain juhannustapahtumia. Jos sää ei suosi, voi sisätiloissakin juhlia juhannusta menestyksekkäästi. Vaikkapa juhannuksen pokeripeliturnaus ystävien kesken on viihdyttävä tapa viettää erilaista kaupunkijuhannusta. Turnaustuntumaa kannattaa hakea netistä jo ennen juhannusta, jotta omat mahdollisuudet kavereiden päihittämiseen kasvavat. Pokerissa saattaa jopa voittaa hieman rahaa ja näin kääntää normaalin juhannuksen jälkeisen rahatilanteensa päälaelleen!

Ilmojen salliessa voi ystävät kerätä yhteen myös juhannuspäivän tai –illan piknikille. Leppoisa yhdessäolo ja piknikruokien herkuttelu on hyvä tapa vältellä juhlien järjestämisestä aiheutuvaa stressiä ja koota ystäväporukka yhteen. Piknikin järjestäminen onnistuu yleensä edullisesti ja vaivattomasti. Kaupungin puistot ja rannat ovat erityisen kauniita piknikpaikkoja muutenkin, mutta ne ovat myös loistavia paikkoja skoolata yhdessä Suomen yöttömän yön kunniaksi.