Viisi asiaa, joita et ehkä tiennyt juhannuksesta

Juhannusta juhlitaan Suomen lisäksi mm Virossa, Norjassa, Ruotsissa, Latviassa ja Liettuassa. Jokaisella maalla on omat perinteensä ja historiansa tälle keskikesän juhlalle, mutta kaikkien historiassa on yhdistävänä tekijänä hieman taikauskoa ja riittejä, joiden uskotaan tuovan hyvää onnea.Yleisesti juhannusaattoa vietetään kesäkuun 20.–26. päivä ja juhannuspäivä on vuoden pisin päivä. Pohjoisimmissakaan juhannusta juhlistavissa paikoissa aurinko ei laske mailleen tämän keskikesän juhlan aikana ja valosta voi nauttia vuorokauden ympäri.Olipa juhannuksen viettotapa ja paikka mikä tahansa, tästä valon juhlasta nauttii varmasti jokainen iästä riippumatta. Tässä muutama nippelitieto juhannuksesta ja sen vietosta juhlana, joita et ehkä vielä tiennyt.

  • Itävallan Tirolissa juhlistetaan juhannusta sytyttämällä vuorille tulia. Kyseinen perinne on peräisin keskiajalta ja vuonna 2010 UNESCO julisti tämän perinteen maan kulttuuriperinnöksi.
  • Kuldigan nimisessä kaupungissa, Latviassa, on juhlistettu vuodesta 2000 lähtien juhannusta kaupungin läpi kulkevalla alastonjuoksulla. Juoksijat palkitaan lopuksi oluella ja juoksu tapahtuu aina aamukolmelta.
  • Virossa juhannuskokon koko vaikuttaa pahojen henkien poissa pysymisen aikaan – mitä suurempi kokko, sitä kauemmin pahat henget pysyvät loitolla. Lisäksi uskotaan, että kotitalo tuhoutuu tulipalossa, jos omistaja ei sytytä kokkoa juhannuksena.
  • Suomalaisin perintein juhannusta vietetään myös Uusi Suomi -alueella Kanadassa, Saskatchewanin provinssissa, sillä alueella asuu kanadansuomalaisia.
  • Pohjois-Suomessa piha koristellaan lehtevien juhannuskoivujen sijaan juhannuskuusilla, joka karsitaan niin että vain latvatupsu jää jäljelle.